Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2006

Εξυγίανση στην ΕΡΤ;...

Έκτακτη Επικαιρό’ητα – Δγιαμαρτυρία

Κάτι μέρες σαν κι αυτές, πριν 2 χρόνια ακριβώς, Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2004, λίγο μετά τις 10, βράδυ, μες στ` αμάξι, άκουσα μια ωραία φωνή να μιλάει για μουσική, να σχολιάζει διάφορα, να σκορπίζει κέφι. Αν και ως τότε απέφευγα ν` ακούω λόγια στο ραδιόφωνο και προτιμούσα μουσική, σκέφτηκα πως τώρα επρόκειτο μάλλον για έναν «πρωτότυπα» ευφυή άνθρωπο, απ` αυτούς που σπάνια συναντάμε πια. Και είπα «Επιτέλους!» που επιτέλους άκουγα κάποιον να χρησιμοποιεί περισσότερες από τις 2-3 τετριμμένες λέξεις και ατάκες που συνηθίζουμε ν` ακούμε καθημερινά απ` όλους τους ραδιοφωνικούς – τηλεοπτικούς παραγωγούς αλλά και δημοσιογράφους.
Ήταν τα Διαμάντια, στον 102 FM και ο εν λόγω κύριος, ο Γιάννης Σημαντήρας.
Και δεν έπεσα έξω. Άκουσα τα Διαμάντια και το επόμενο βράδυ, τότε παιζόταν στις 10 με 12 των «καθεβραδινών», και το μεθεπόμενο και τελικά, δεν χρειάστηκε περισσότερο από μια βδομάδα για να κολλήσω και να γίνω μόνιμη ακροάτρια. Addicted to Diamonds.
Μπορώ να γράψω κατεβατά ολόκληρα, θα περιοριστώ όμως να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την καλύτερη εκπομπή στο είδος της. Την πιο πρωτότυπη, τουλάχιστον. Και από άποψη μουσικού περιεχομένου και από άποψη λόγου, αλλά και δραστηριοτήτων. Όσοι ήδη την έχουν ακούσει τα γνωρίζουν αυτά καλά. Τους υπόλοιπους τους προκαλώ να την ακούσουν, ή μάλλον να την παρακολουθήσουν τόσο ραδιοφωνικά όσο και ιντερνετικά.
Συνεντεύξεις καλλιτεχνών της επικαιρότητας, ενημερωτικά δελτία για τα συναυλιακά δρώμενα της πόλης, ποιήματα, πεζά κι ευτράπελα, με λίγα λόγια κάτι πολύ περισσότερο από μια συνηθισμένη εκπομπή.
Και δεν είμαι η μόνη, νομίζω που νιώθει έτσι.
Σιγά σιγά, οι ακροατές της γίναμε μια παρέα. Αρχίσαμε να στέλνουμε μηνύματα, κάποιοι γνωριστήκαμε και μεταξύ μας σε συναυλίες που παρακολουθήσαμε μαζί. Τελικά, κατέληξε να είναι η πιο ευχάριστη νότα της μέρας μας ή καλύτερα, το πιο ευχάριστο κλείσιμο της μέρας μας.

Όταν κάποια στιγμή περιορίστηκε στη μία ώρα, λυπηθήκαμε κι απογοητευτήκαμε όλοι πάρα πολύ! Φτάσαμε μάλιστα να διαμαρτυρηθούμε γι` αυτό με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε.
Τώρα συζητιέται ν` αλλάξει τόπο, να μεταφερθεί στον 9.58FM κι ίσως να μειωθούν κι άλλο οι ώρες της. Τίποτα σίγουρο ακόμη βέβαια, θα ξέρουμε πολύ σύντομα τι θα συμβεί πραγματικά, όμως εγώ θέλω να καταλάβω. Με ποια λογική γίνονται οι οποιεσδήποτε αλλαγές; Με ποιο κριτήριο; Όταν μια εκπομπή είναι όντως καλή κι έχει ακροατήριο, για ποιο λόγο ν` αλλάξει; Και, στο κάτω κάτω, η δική μας γνώμη δεν έχει καμία βαρύτητα; Για ποιον υπάρχει ο σταθμός;

Νομίζω πως κι ο κ. Σημαντήρας, ο δικός μας Σημάν, χθες είπε κάποια στιγμή κάτι για πιο… «δημοσιογραφικό προσανατολισμό» του 102. Δηλαδή; Θα φύγουν όλες οι ΜΗ δημοσιογραφικές εκπομπές; Και οι Βοριάδες, ας πούμε; Και τότε, γιατί ο σταθμός παύει και τη συνεργασία του με τον κ. Λυκεσά – επίσης εξαίρετο δημοσιογράφο του ως τώρα; Εμένα αυτό, μάλλον με δημοσιογραφικό ΑΠΟπροσανατολισμό μου μοιάζει!!!

Τελικά, μάλλον κι εδώ, μας γράφουνε κανονικά.

VIVA ΔΓΙΑΜΑΝΤΓΙΑ!!!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω εξαγριωθεί με αυτήν την ιστορία! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η αντιμετώπιση του Σημαντήρωα από καρεκλοκένταυρους ερτατζήδες της διοίκησης του 102. Θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι σε έναν άνθρωπο με τόσο σημαντική διαδρομή στο ραδιόφωνο, ο οποίος μάλιστα έχει εργαστεί για έντεκα ολόκληρα χρόνια στο σταθμό τους, και όχι πάντα με τους καλύτερους όρους. Είναι προφανές ότι ψάχνουν δικαιολογία -για λόγους που πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω- για να διώξουν το Γιάννη μας από το σταθμό, ή τουλάχιστον να τον στριμώξουν περισσότερο, για να αναγκαστεί να φύγει μόνος του. Φαινόταν ότι προς τα εκεί πήγαινε το πράγμα, από τότε που μας μετακίνησαν από το πολύ επιτυχημένο 10 με 12. Χαρακτηριστικό, πιστεύω, παράδειγμα της τακτικής τους, αποτελεί και η περίπτωση του Λυκεσά, την οποία πληροφορήθηκα από το παρόν ποστ.

Και εντάξει, πάει καλά!... Τον Σημάν θέλουν να τον διώξουν, γιατί δεν τον θέλουν στον σταθμό. Τους συμφέρει να χάσουν το νεανικό κοινό που τόσα χρόνια προσελκύει; Και ποιος θα μείνει να τους ακούει, οι συνταξιούχοι, οι νταλικέρηδες και οι απόδημοι που αποτελούν το ακροατήριο των Βοριάδων; (Θου ΚύρΓιε...) Το επιχείρημα περί "δημοσιογραφικού προσανατολισμού" μου ακούγεται μάλλον σαθρό, τραβηγμένο από τα μαλλιά. Θα αντικαταστήσουν τα Διαμάντια με ενημερωτική εκπομπή, 9 με 10 το βράδυ, την ώρα που οι περισσότεροι στρέφονται στην τηλεόραση; Ποιος θα άκουγε ραδιόφωνο εκείνη την ώρα γι' αυτό το λόγο, και μάλιστα αμέσως μετά την αναλυτική ραδιοεφημερίδα του 102; Εντελώς παράλογο... Εκτός αν πια εγώ κατέχω περισσότερες γνώσεις μάρκετινγκ από εκείνους!

Δεν υπολογίζουν όμως ένα πράγμα! Ότι η εκπομπή δεν έχει απλώς ένα "κοινό", ένα σταθερό ακροατήριο που την ακολουθεί, αλλά έχει καταφέρει κυριολεκτικά να ενώσει έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που την θεωρούν κομμάτι της ζωής τους αναπόσπαστο, και είναι διατεθιμένοι (ως φορολογούμενοι πολίτες, σε τελική ανάλυση) να την υπερασπιστούν με όποιον τρόπο μπορούν! Η κοροϊδία ξεκίνησε σχεδόν δεκαεπτά μήνες πριν, με την αψυχολόγητη από εμπορικής πλευράς, μετακίνησή μας από το 10 με 12 και τη συρρίκνωση της εκπομπής στη μία ώρα. Το δεχτήκαμε ως κάτι παροδικό κι ελπίζαμε σε καλύτερο μέλλον για τα Διαμάντια- αυτό ακριβώς που τους αξίζει. Η υπομονή μας όμως εξαντλήθηκε, κι όποιος αποπειραθεί να βλάψει το Γιάννη Σημαντήρα και την εκπομπή θα μας βρει απέναντί του...

Θα νικήσουμε!

Zpi είπε...

Ωραία τα λέτε αγαπητά μου αδέρφια.
Περάστε μια βόλτα να πάρετε και το bannerάκι σας

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Η πιθανή μετακόμιση των "Διαμαντιών" από τον 102 στον 958 είναι το τελευταίο που έχει σημασία.
Το πρόβλημα είναι η σχεδόν δεδομένη, από ότι ακούγεται, συρρίκνωση της εκπομπής σε μια, εκεί που μάλιστα προσπαθούσαμε να απόκτησουμε το διώρο. (Ναι, ο 1ος πληθυντικός δεν είναι υπερβολή...)

Από την άλλη, για να γίνουμε και λίγο πιο ρεαλιστές, θα έπρεπε μάλλον να τους λέμε και "ευχαριστώ" που τα Διαμάντια δεν κοπήκαν εντελώς από τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3... (Αχάριστοι!)
Και αυτό γιατί δεν ξέρω ποια είναι αυτά τα "αντικειμενικά" κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για να κοπούν εκπομπές όπως τα "Απερίφραστα" του Απόστολου Λυκεσά, μιας από τις ελάχιστες αξιόλογες σοβαρές δημιοσιογραφικές εκπομπές(και όχι σοβαροφανείς) με βαθιά αντιμετώπιση των θεμάτων της επικαιρότητας, και με ξεκάθαρη άποψη.

Στο τέλος όπως; πάει θα μείνουν μόνο μερικοί "προδευτικοί" δημιοσιογράφοι που θα μας λένε πόσο παιδαγωγικές είναι οι σφαλιάρες που τρώνε τα παιδιά...

Για δούμε τι είδους εξυγίανση θα είναι αυτή...
Και περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε το νέο πρόγραμμα γιατί πως να το κάνουμε; Αυτό το "Εμεις σας πληρώνουμε ρε!" όσο και γραφικό και αν ακούγετε θα πρέπει να αποκτήσει και ουσιαστική αξία...

Υ.Γ. Προς διευθυντές αλλά και δημοσιογράφους και παραγωγούς της ΕΡΤ3:
Σας παρακαλούμε κάντε τα ραδιόφωνα ΜΑΣ να έχουν κάποια ουσιαστική αξία μέσα στην γενικότερη ραδιοφωνική έρημο των ερτζιανών!
Ας μην καταντήσουν για παράδειγμα, όπως το μίζερο Δεύτερο Προγράμμα -ΕΡΑ2- (ιδιώς την πρωινή ζώνη) των τελευταίων χρόνων...
Άλλη μεγαλή συζήτηση και αυτή...

Και για να μην φεύγουμε από το θέμα μας:
Viva Διαμάντια!
Viva Σημαντήρας!

Ανώνυμος είπε...

Γεια και σ` εσένα, φίλε boobiii!

Μην ανησυχείς για τις "μεταλλάξεις", όλοι το ίδιο πάθαμε. Το θέτεις πολύ σωστά όμως.
Μάλλον πρόκειται για το Diamonds Addiction εδώ;-)

Όσο για την πρότασή σου, οι γνώσεις μου για το διαδύκτιο είναι τόσο περιοριΖμένες που δεν μπορώ να πάρω συγκεκριμένη θέση. Μαθαίνω όμως γρήγορα. Κι αν μπορώ να κάνω κάτι...

ΥΓ: Θα βάλουμε τον Σημαντήρα να δουλεύει 8ωρο στο νέο μας χώρο;!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι αποστείρωση και όχι εξυγίανση.
Ή μάλλον στείρωση.
Εκεί που είχαμε μια καλή γνώμη για το ραδιόφωνο.... Μήπως φταίει ότι είναι το κρατικό ραδιόφωνο?
Πάντως, εγώ τον έβγαλα τον 102 από τη μνήμη. (τον είχα και πρώτο-πρώτο τρομάρα του)




Υ.Γ. Αν μετακομίσει ο Σιγαστήρας (μας) στον ιδιωτικό (μας) χώρο, σιγά να μη δουλεύει μόνο 8ωρο. Ξέρετε εσείς κανέναν ιδιώτη που να δουλεύει μόνο 8 ώρες? Αν ξέρετε, θα μου τον γνωρίσετε και μένα να μου πει το κόλπο?

Γκαμπρέν αδερφάκια μου.

Ανώνυμος είπε...

Αχ!
Κι εγώ, Δανάη μου!
Κι εγώ τον είχα πρώτο πρώτο τον 102!
Σιγά να μην τον ξανακούσω!
Έτσι μονόχνωτος, άγευστος κι άοΖμος που κατάντησε, χωρίς ούτε μια δΓιαφορετική φωνή...
Ας τα λένε μόνοι τους κι ας τ` ακούνε πάλι μόνοι τους!

Ανώνυμος είπε...

Α!
Κι ας μου πει και κάποιος αν μπορεί:
Κάποιοι δημοσιογράφοι του 102 που μας έκαναν το μυαλό νταούλι σε καθημερινή βάση για το πόσο κακό πράγμα είναι η μονιμοποίηση των εργαζομένων κι ότι πρέπει να καταργηθεί, τώρα γιατί δεχτήκανε να γίνουν αορίστου χρόνου;
Δεν θα πρεπε κανονικά να πουν "Εγώ δεν θέλω, πρέπει να νιώθω ανασφάλεια για να δουλεύω. Πρέπει να είμαι με το φόβο της απόλυσης"...
.....?

Lena. είπε...

Οι δημοσιογράφοι στους οποίους αναφέρεσαι Φένια,εκτός από την αορίστου χρόνου σχέση εργασίας με την ΕΡΤ,έχουν "ειδική" σχέση με την ΤV 100,"πιο ειδική" σχέση με γραφεία τύπου μερικών δημάρχων της περιοχής και την "πλέον ειδική" σχέση με οικογενειακή διαφημιστκή εταιρεία.Κανενός είδους σχέση δεν έχουν με τη λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!