Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2008

ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ"

Και το θεωρούσα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφορούν...

Μου το είπε ένας εκπαιδευτικός. Έκανε το λάθος και πήρε δώρο στο παιδί του το παιχνίδι «γνώσεων» με κάρτες Trivial Persuit '90. Μούδιασε όταν άκουσε από την μικρή του κόρη να τον ρωτάει "Μαθηματικός που έπεσε νεκρός προσπαθώντας να θέσει τέλος σε κατάληψη Λυκείου στην Πάτρα το 1991". Η απάντηση στο πίσω μέρος της κάρτας έγραφε "Νίκος Τεμπονέρας".
Έπεσε νεκρός; Πώς δηλαδή, παραπάτησε; Αυτό δε το τεράστιο ψέμα ότι προσπαθούσε να θέσει τέλος στην κατάληψη, ενώ στην πραγματικότητα συμπαραστεκόταν στους καταληψίες μαθητές πώς να το εξηγήσουμε;
Για να μην ξεχνάμε λοιπόν την ιστορία και για να μην την ξαναγράφουν κάποιοι όπως τη θυμούνται (στην καλύτερη) ή όπως τους βολεύει: "Ο Ν. Τεμπονέρας δολοφονήθηκε από τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Σπίνο και Καλαμπόκα που προσπάθησαν να εισβάλουν βιαίως στον χώρο της κατάληψης χρησιμοποιώντας λοστούς (και άλλα φονικά αντικείμενα)". Αν μη τι άλλο είναι και απόφαση δικαστηρίου...
(Από την Αυγή 28/12)

Χρήστος Κάτσικας

Τελικά ο σκόπιμος, βεβαίως, αποπροσανατολισμός (γιατί, μη μου πείτε ότι αυτά γίνονται τυχαία και επιπόλαια) έχει εισχωρήσει παντού. Από πού να προφυλαχτεί κανείς και τι να παρακολουθήσει πρώτα;
Τα συμπεράσματα, δικά σας.

26 σχόλια:

Erwtas Stomaxhs είπε...

ΕΜΕΤΟΣ!!!
Δεν μπορώ να πιστέψω στ' αφτιά και στα μάτια μου!!!

nahames nakanamoko είπε...

να στείλουμε ένα email στη Hasbro να τους πούμε πόσο πολύ μαλάκες είναι;

kafouroutsos είπε...

Na min eisai katholou kala

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία. Εμετική όντως η απάντηση της κάρτας. Σε λίγο θα λέμε ότι στο Πολυτεχνείο το 1973 είχαμε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια πρόβας παρέλασης με άρματα.

Ανώνυμος είπε...

απλα απιστευτο...

Ανώνυμος είπε...

η χασμπρο ειναι σοβαρη εταιρεια,αρα καποιοι θα βοηθησαν,μηπως ρωτηθηκε το υπ.παιδειας;

Dr_MAD είπε...

O Καλαμπόκας παίδες αθωωθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα πιστεύοντας τις προπαγανδιστικές πρακτικές της μικροπολιτικής. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!

(Αυτό που υποστήριξα κάτι σε σχέση με τη ΝΔ να το κοιτάξω)

Ανώνυμος είπε...

Ο αποπροσανατολισμός είναι μέρος της διπλοματίας.Για να τον υπερκεράσουμε και να δούμε καθαρά τα πράγματα θα πρέπει να γίνουμε μουνόπανα.Και επειδή οι περισσότεροι δεν μπορούμε θα μένουμε στα σκοτάδια.

Η μόνη εναλλακτική που έχουμε είναι να μαθαίνουμε στον εαυτό μας αλλά και στα παιδιά που ίσως να κάνουμε να μην τρώνε αμάσητη κάθε μαλακία που κυκλοφορεί.

Το ποστ σου είναι πολύ εύστοχο αγαπητή.

Κώστας είπε...

Απίστευτο! Αίσχος! Μόνο αυτό έχω να πω.

Δεν πιστεύω ότι έγινε από λάθος....

kafouroutsos είπε...

O kalampokas pote den athootike kai apo kanena dikastirio. To oti tou anagnoristikan elafrintika argotera den simainei oti athoothike. Mikropolitiki einai i ekmetaleusi tou gegonotous ohi to gegonos to idio, tha proteina kai go na min isopedonoume ta panta

Ανώνυμος είπε...

Welcome my son...

meez είπε...

Όπως και σε κάθε άλλη μορφή πληροφόρησης , της ιστορίας ή οποιασδήποτε πληροφορίας , πρέπει να βάζουμε στο "on" το spam filter .

Ειδικά για τα παιδιά .

Δεν υπάρχει πλέον πουθενά αθωότητα .

Money talks , bullshit walks - που λένε και οι αμερικλάνοι .

Αυτό δε σημαίνει βέβαια οτι πρέπει να καθόμαστε άπραγοι .
Ό,τι μπορούμε να κάνουμε , ας το κάνουμε - ας στείλουμε mail στην εταιρεία , σε όποια αρχή υποτίθεται οτι ελέγχει αυτές τις πληροφορίες ...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Η προπαγάνδα με σκοπό την "εξομάλυνση" γεγονότων και της ιστορίας έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα μέσα και δουλεύει πια με πολύ πιο μοντέρνους τρόπους (τηλεόραση, περιοδικά, κινηματογράφος, ακόμη και παιχνίδια...) κάτι που είναι πολύ πιο ύπουλο και επικίνδυνο.
Τις περισσότερες φορές καλύπτεται γύρω και πάνω από την αλήθεια σαν κανονικός χαμαιλέοντας...

Αλλά για το συγκεκριμένο θέμα αφού το είπε και η ελληνική δικαιοσύνη εμείς τι να πούμε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω με τι να θυμώσω περισσότερο. Με την παραποίηση της ιστορίας μέσω παιχνιδιών ή με αυτά που είδα -και θυμήθηκα - στο βίντεο σχετικά με τη δολοφονία του Τεμπονέρα. Μερικές φορές τα ίδια τα γεγονότα καθώς και η αντιμετώπισή τους από κάποιους πραγματικά αχαρακτήριστους ανθρώπους (?) σε αφήνουν άφωνο. Ελπίζω σήμερα οι υπαίτιοι να σαπίζουν στη φυλακή ή στο χώμα. Έχω συγκλονιστεί από αυτά που είδα. Όσο για το παιχνίδι, δεν έχω αμφιβολία ότι είναι κατευθυνόμενη η απάντηση της κάρτας . Η διαστρέβλωση των γεγονότων γίνεται πια με πολύ πιο ύπουλους τρόπους απ' ό,τι φανταζόμαστε. Και με έμφαση στα πρώτα χρόνια, ώστε από νωρίς να δέχονται τα παιδιά αυτά που θέλουν αυτοί, χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνουν. ΑΙΣΧΟΣ.

Λου είπε...

Δεν ξερω αν επρεπε να το δω αυτο....μαλλον δεν θα ηθελα να το δω.
Απιστευτο!!!!!!!!!!!!!
Και δεν ξεχναμε ρε γαμωτο....

Χριστίνα Ανέφελη είπε...

Πολυεθνικές, τι να πεις! Η ξεδιαντροπιά τους δεν έχει όρια. Κάτι τέτοια σου ανεβάζουν τη μυωπία, την πίεση, το αίμα στο κεφάλι...

Λου είπε...

Συγνωμη και παλι Φενια....αλλά ανέρτησα το postaki σου στο ιστολογιο μου.....ισως γιατι εχω μνημη απο εκεινη την εποχη....ισως γιατι δεν μπορουσα να μην το κανω.
Συγχωρεσε με που δεν σε ρωτησα.

Γιώργος Μαργαρίτης είπε...

Ντροπή. Ντροπή και αίσχος.
Ούτε στην τηλεόραση, το πλέον κατάλληλο μέσω παραπληροφόρησης δε τα λένε αυτά. Και αρνούμαι να πιστέψω πως έγινε από άγνοια.

Όταν στείλετε στην Hasbro email, στείλτε και αυτό το link:
http://video.google.com/videoplay?docid=-3816433979254373709

Για να μάθουν τουλάχιστον ποιος ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας και ποια η ιστορία του.

Leigh-Cheri είπε...

Λοιπόν. Για την ιστορία, ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια και μετά από εφέσεις η ποινή του μειώθηκε. Σήμερα βέβαια, μετά από ελάχιστα χρόνια στη φυλακή, κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος. Από τους υπόλοιπους ΟΝΝΕΔίτες που τιμωρήθηκαν, οι περισσότεροι, όχι απλά βγήκαν απ' τη φυλακή, αλλά δουλεύουν και σε δημόσιες υπηρεσίες ως "γαλάζια παιδιά".
Μάλιστα, η τελευταία δίκη έγινε στα Ιωάννινα, όπου το βράδυ της καταδικαστικής απόφασης, όλοι οι ΔΑΠίτες φοιτητές μαζευτήκαν σ' ένα σπίτι και κλαιγόντουσαν. Και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι.
Όσο για το ποιοι ακολουθούν προπαγανδιστικές πρακτικές, δες το επίσημο κράτος χρόνια τώρα.
mad, είδες νομίζω το βιντεάκι του kafou, έτσι δεν είναι;

λου, σιγά μην χρειαζόταν να πάρεις και άδεια. Τιμή μου που το προωθείς. Άλλωστε, επιβάλλεται νομίζω να διαδοθεί αυτό το θέμα. Αλλιώς μόνιμα θα μας φτύνουν και θα νομίζουμε ότι βρέχει.

Πάντως, αν μπορούμε να στείλουμε ένα mail στην Hasbro, να το κάνουμε. Και να ζητήσουμε, όχι μόνο να μην επαναληφθεί η μαλακία σε επόμενες εκδόσεις, αλλά να βγει δημόσια και να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Leigh-Cheri είπε...

Γιώργο, το βιντεάκι είναι το ίδιο που έχει βγάλει κι ο kafou στο "Γουστάρω Αιτιατική". Είναι παραπάνω κι από ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!

amelie είπε...

ζει ζει ο τεμπονερας ζει, με πετρουλα λαμπρακη μας οδηγει!!!

an205 είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΜΠΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ......
ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΚΕΙ!

haxou aka joy! είπε...

Ο Χρήστος Κάτσικας εργαζόταν σε σχολείο της Βέροιας όταν ήμουν μαθήτρια προ αμνημονεύτων χρόνων. Πάλι καλά που υπήρχαν αυτός και κάποιοι ακόμα φωτισμένοι καθηγητές και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.
Χαίρομαι που συνεχίζει ακόμα να ελευθερώνει μυαλά.
Όσo για το παιχνίδι: δεν είναι παρά ένα ελάχιστο δείγμα του τι παίζεται καθημερινά εις βάρος όλων μας. Το trivial είναι το λιγότερο. Εδώ φανερά, μέσα στα σχολεία, επικρατεί σκοταδισμός και παραπληροφόρηση. Δεν το βλέπουμε κάθε μέρα;

Zaphod είπε...

Τι είναι αυτά ρεεε!!!

Σιγά μην πέθανε και από κρίση λοξυγγα ο άνθρωπος!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Παρεπιμπτόντως σε καλώ την Παρασκευή στη Σταυρούπολη για τη βραδιά ποίησης που διοργανώνουμε.

Lena. είπε...

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
(ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ)



Τούτοι δω εφέρανε τουφέκια γεμάτα μπαρούτι
τούτοι δω διατάξανε τη στυγερή εξόντωση
τούτοι δω συναντήσανε το λαό να τραγουδάει ενωμένος


Και το λιγνό κορίτσι έπεσε με την σημαία του
και το αγόρι κύλησε χαμογελώντας λαβωμένο
λαβωμένο στο πλευρό της


ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΩΣ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΔΩΚΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ


ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΤΟ ΜΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ,
ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΔΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ, ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.

Τώρα εμένα γιατί αυτό το τραγούδι γυρίζει στο μυαλό μου μαζί με το μυαλό μου?Στα πόσα χρόνια παραγράφεται το έγκλημα?Στα πόσα η ιστορία?