Κυριακή, Ιουλίου 01, 2007

Μαύρη Μαγιονέζα

Εγώ τους γνώρισα με τα «Σπασμένα Δεκανίκια» πριν κάποια χρόνια και πορωνόμουνα:
«…Ευχαριστώ για τα σπασμένα δεκανίκια που μου δώσατε
Είναι πολύ πιο όμορφα απ` τα πόδια μου…»
Ακολούθησαν τα: «Παραμόρφωση» και «Μανιτάρια και Μανιφέστα».
Τώρα, καινούργια δουλειά, το «Καλή Όρεξη».Ο αγαπημένος, γνώριμος ήχος, σπιντάτο μουσικά ΚΑΙ στιχουργικά, φρέσκο, κεφάτο, ζωντανό και, πάνω απ` όλα, ΕΠΙΚΑΙΡΟ όσο ποτέ! Ευφυέστατο ως σύλληψη, σπιρτόζικο, χαρούμενο, αλλά σαρκαστικό, με στίχο καυστικό και προβληματισμένο. Ένα αιχμηρότατο σχόλιο για όλα όσα χαρακτηρίζουν την εποχή μας κι εμάς τους ίδιους, τους «βούδες του καναπέ» που τρώμε ό,τι τροφή μας πασάρουν. Καταναλωτισμός, ΜΜΕ, δουλεια-εία, τρομοκρατία και τρομοκράτορες, παιδεία, δήθεν Δημοκρατία, υποκρισία και βέβαια, η γκλαμουριά που κυνηγάμε προκειμένου «από μηδενικά να γίνουμε νούμερα». Ανατριχιαστική κι η ιστορία του Άλεξ.Χαριτωμένο χαριτωμένο, σε βάζει στην πρίζα από το πρώτο κομμάτι ως το τελευταίο και χτυπιέσαι στο χορό ασταμάτητα αλλά καθόλου ανούσια. ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ παντού και σε όλους (καιρός ήτανε να το κάνει κάποιος!). Πολύ χαίρομαι που βγαίνουν ακόμα τέτοιες δουλειές. Δεν ξέρω από πότε έχω ν` ακούσω cd χωρίς να υπάρχει έστω ένα κομμάτι που να πω ότι μ` αρέσει μέτρια. Πορώνομαι απ` την αρχή ως το τέλος!

Και οι ίδιοι οι Μαγιονέζοι όμως, είναι αξιαγάπητοι! Την Παρασκευή, 22 Ιουνίου, που είχαμε την τύχη να τους δούμε στο Λευκό Πύργο, μας κέρδισαν αμέσως. Πολύ προσιτοί και φιλικοί, ορεξάτοι και κεφάτοι, χαμογελαστοί, χωρίς κανένα «δήθεν» στο στυλάκι τους, ούτε κατά τη διάρκεια του live ούτε και μετά απ` αυτό, μετέδιδαν σ` όλους μας το κέφι τους και το ρυθμό τους, τα μηνύματά τους και βέβαια, το χαμόγελό τους.
Τώρα όμως, ανυπομονώ για μια εκ νέου εμφάνισή τους, με όλα τα καινούργια τους τραγούδια αλλά και όλα τα προηγούμενα. Δεν βλέπω την ώρα να τους ξαναδώ και να ξαναχορέψω!

Και λίγη γεύση από σκόρπιους στίχους για…καλή όρεξη:

«…Γύρω γύρω απ` το ταμείο, αυτοπροσδιορισμός
Γεννημένος ν` αγοράζω και να νιώθω κενός…
…Αγοράζω άρα υπάρχω και για να δουλεύω ζω
Και ξεχνάω ό,τι
με θλίβει κι αγκαλιάζω το κενό…»

«…Ο τρομοκράτης κάνει ζημιά στον τρομοκράτορα που κυβερνά
Κι ο τρομοκράτης και κάποια κράτη τον προσλαμβάνουνε τον τρομοκράτη…
…Αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι παγωτά που δίνει η επιχείρησή σας
Συγκεντρώστε τα λεφτά, να χαρώ την ηθική σας…»

Ε και τελικά:
«Αντί να καταπίνεις, φτύσ` τους πίσω εσύ!»

Και, πετάγεται κι ο δικός μας ο ΣημαντηΡήτορας στο cd
(Μη χάσει! Σου λέει: «Μόνο ο Ανδρέας Μαγιονέζος έχει ωραία φωνή; Ας χώσω κι εγώ την δικιά μου!»):

«…Μέχρι το επόμενο φαγοπότι, θυμηθείτε. Μην αφήνετε άλλους να διαλέγουν τα γεύματά σας. Κυνηγήστε την τροφή σας όπως κυνηγάτε τη ζωή. Το ετοιματζήδικο, τις περισσότερες φορές είναι ανούσιο. Και ξέρετε: είμαστε ό,τι τρώμε.»

Ο Γιάννης Σημαντήρας φορώντας μια χακί φούστα σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον ίδιο από τον διάσημο Ελληνοϊταλό σχεδιαστή μόδας Nasso Avdarmani δεν έχασε την ευκαιρία το βράδυ της Παρασκευής να αποδείξει και τις τραγουδιστικές του ικανότητες. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί και σε βίντεο ντοκουμέντο.

15 σχόλια:

Vicki είπε...

they rock!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως στην συναυλία ένιωσα μερικές απΑγοητεύσεις (που λέει και ο Ασεμενακανωλάθος):

-Ακουγα για "Μαύρους Μαγιωνέζους" και "Μαύρους Μαγιωνέζους" και εγώ και τόσο καιρό περίμενα να δω στην συναυλία να εμφανίζονται τίποτα μαύροι με στρίνγκ μαγιώ πάνω στην σκηνή...

-Όταν βγήκανε να παίξουν δεν καλύψαν με εφημερίδες το φόντο στην σκηνή πίσω τους όπου έγραφε "Νομαρχία Θεσσαλονίκης". Αίσχος! (δηλαδή).
Αντίθετα οι Soul Fire που ακολούθησαν είχαν την απαραίτητη προνοητικότητα και το έκαναν...

-Δείξανε με το χειρότερο τρόπο τον εντελώς απάνθρωπο και α-φιλάνθρωπο χαρακτήρα τους. Ενώ ως γνωστόν στην Κένυα διψάνε, αυτοί (που όπως και να το κάνουμε αν μη τι άλλο αποτελούν πρότυπα για τη νεολαία μας), κατά την διάρκεια της συναυλίας toyw αντί να πίνουν νερό Ζαγόρι -όπως ασφαλώς θα έπρεπε- κατέβαζαν λίτρα νερού "Ύδωρ"!
Αίσχος! (δηλαδή και πάλι).

Κατα τα άλλα οι Μαγιωνέζοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σκίσανε! Όπως άλλωστε κάνει και ο νέος τους δίσκος!

Υ.Γ.: Έχω να δηλώσω ότι μετά από αυτήν την Δημιουργία μου έχω κλείσει ως μόδιστρος.

Ανώνυμος είπε...

Απότι βλέπω το μοντελάκι του κ. Σημαντήρα είναι ανοιχτό από μπροστά?
Γιατί δε τον τραβήξατε και μια αν-φας να το δούμε ολοκληρωμένο?

Ανώνυμος είπε...

Μα φυσικά δεν το βγάζουμε και από μπροστά προς αποφυγή αντιγραφής του.

Ανώνυμος είπε...

μμμ, ωραίο κωλί έχω κάνει.

ΓΣ

nahames nakanamoko είπε...

Παρασκευή 13 Ιουλίου στις Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης, ανεβείτε ρε να μας βγάλετε και μας καμιά φώτο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν τους γνώριζα και μου προξένησες την απορία. Θα εξετάσω το θέμα και θα επανέλθω εν ευθέτω χρόνω.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ, Φένια, για τα καλά σου λόγια. Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, άρθρα σαν κι αυτά (και οι συγγραφείς τους) είναι η βασική κινητήριος δύναμη του συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια.
Θα θέλαμε όμως να καταχραστούμε για λίγο τον χώρο σου για να απαντήσουμε στον φίλο Νάσο σχετικά με τις εφημερίδες στον "θυρεό" της νομαρχίας.
Χωρίς να θέλουμε να παρεξηγηθούμε, όσον αφορά το επόμενο συγκρότημα (ούτως ή άλλως είμαστε φίλοι της μουσικής του), δηλώνουμε ξεκάθαρα ενάντια στην συγκεκριμένη κίνηση. Και εξηγούμαστε:
Η διοργάνωση της συγκεκριμένης σκηνής άνηκε στην Music Kitchen. Η νομαρχία μπήκε ως σπόνσορας (και δεν ήταν μόνη) για να μπορεί το κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει 7 σκηνές ΤΖΑΜΠΑ. Από όσο γνωρίζουμε, κανένα από τα συγκροτήματα δεν πληρώθηκε, όμως οι εξέδρες, τα μηχανήματα κι οι άνθρωποι που δούλεψαν υπεράνθρωπα, μέσα στο λιοπύρι, για να στηθούν, χρειάζονται ΛΕΦΤΑ. Μακάρι να υπήρχαν τζίνι και μαγικά λυχνάρια, όταν χτυπούσαμε τα δάχτυλα όλα να στήνονταν ως δια μαγείας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει...
Προς τιμήν τους (ή από αφέλεια δεν έχει σημασία), κανένας από τους σπόνσορες δεν έκανε κάποια απόπειρα λογοκρισίας και γενικώς ήταν "αόρατοι" με εξαίρεση το συγκεκριμένο πανό. Αυτό όμως είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε, γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός (7 ή 8 χρόνια τώρα που γίνεται το συγκεκριμένο φεστιβάλ στην Αθήνα, το αποδεικνύουν).
Και στο κάτω-κάτω, εάν κάποιος σε καλέσει για φαγητό στο σπίτι του, δεν μπορείς να ρίχνεις μαντίλια πάνω στις φωτογραφίες της γυναίκας του, απλά και μόνο επειδή σου την σπάει η φάτσα της... Αν σου την σπάει η φάτσα της, ΜΗΝ ΠΑΣ! Κι αν δεν γουστάρεις να γράφει "Νομαρχία Θεσσαλονίκης" στο φόντο των φωτογραφιών σου, μην παίζεις. Και στήσε μια δωρεάν εξέδρα μόνος σου.
Είπαμε ότι αυτός ο κόσμος έχει πολλά στραβά αλλά προσοχή στην κεκτημένη ταχύτητα: σε κάνει να απορρίπτεις και πράγματα που (ίσως) δεν θα έπρεπε...
Και για να κλείσουμε λέμε και τούτο. Η Μαύρη Μαγιονέζα έπαιξε το πρόγραμμα της χωρίς περικοπές και είπε αυτά που είχε να πει σε όλους όσους, από κάτω, μπορούσαν να ακούσουν. Όσοι πρόσεξαν τα visual και την επιλογή των τραγουδιών, καταλαβαίνουν πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε... Το ότι είμαστε πολιτικοποιημένοι αλλά όχι στρατευμένοι, πιστεύουμε ότι είναι αυταπόδεικτο στην πολυετή πορεία μας. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε και πάλι την ουσία των πραγμάτων. Όλες αυτές οι κορδέλες που χορεύουν γύρω μας, είναι απλώς φύκια.
Ευχαριστούμε και πάλι για τον χώρο και τον χρόνο σου.

Καλή χώνεψη...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

[...ή Nasso Avdarmani]


ΜΜ, εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με όλα αυτά που γράφετε. Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις έκανα και εγώ που σχεδόν με τα ίδια λόγια εκφράστηκαν σε αρκετούς φίλους που ήταν στην συναυλία (έχετε κιόλας την δυνατότητα -λίγο αν το ψάξετε- να το επιβεβαιώσετε) όταν είδα αυτή την, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί, παιδαριώδη κίνηση των Soul fire. Και δεν υπάρχει φόβος να περεξηγηθώ, ξεκάθαρα το λέω ότι ήταν τουλάχιστον αφελέστατο αυτό που έκανε το συγκροτήμα.

Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα παραπάνω για το θέμα γιατί με κάλυψαν απόλυτα τα όσα γράψατε. Μόνο θα επαναλάβω κι εγώ το εξής:
Άμα ρε φίλε κάτι δεν το γουστάρεις, ΜΗΝ ΠΑΣ να παίξεις!

[Ασφαλώς το πρώτο μου σχόλιο ήταν περιπαιχτικό και ειρωνικό, όχι φυσικά για την Μαύρη Μαγιονέζα, μάλλον όμως από ότι κατάλαβα αυτήν την λεπτή ειρωνεία θα πρέπει να την κάνω λιγάκι πιο "χοντρή" για να μην παρεξηγούμε...]

Πολύ καλό το live σας, ακόμη καλύτερος ο νέος σας δίσκος. Λίγοι πια είναι οι καλλιτέχνες που έχουν στίχους που μιλάνε με ευθή και καυστικό τρόπο και όχι με μαστούρικες πνευματικές περιστροφές για θέματα του σήμερα και μέσα σε αυτούς ανήκετε σίγουρα και εσείς. Και αυτό είναι το λιγότερο Τιμή σας.
Συγχαρητήρια και Καλή συνέχεια!

Νάσος

Υ.Γ.: Αλλά όμως το άλλο που κάνατε, να πίνετε δηλαδή νερό και να μην ξεδιψάτε τα παιδάκια στην Κένυα, δεν μπορώ να σας το συγχωρέσω...
;)


@ Nahames αν ως την Παρασκευή είσαι καλό παιδί, θα έρθουμε! :)
Το είχαμε σκεφτεί και εμείς πριν το πεις όταν είχαμε πρωτοδει την αφίσα.
Αν δεν προκύψει κάτι άλλο (είναι και Παρασκευή και καλοκαίρι βλέπεις...) γιατί όχι να μην έρθουμε; Θέλουμε και να σας δούμε!

Κώστας είπε...

Πέρασα κι εγώ από εκεί. Ήσασταν πολύ καλοί! Μπράβο!

Leigh-Cheri είπε...

Πω πω!
Πότε γίναν τόσα σχόλια;-)

Δανάη, βλέπεις; Το ΑΒΔ-ΑΡΜΑΝΙ φοβάται κλεψιές του μοντελακίου του!

Ε,Σημάν, είναι φυσικό. Μετά από τόσο τρέξιμο σε ανηφόρα ήταν αναπόφευκτο να μην σμιλευθούν τέτοιοι γλουτοί!!!
Κι έτσι όπως στους ανέδειξε και το φουστομοντελάκι του ιταλιάνου-τερτουλιάνου, θα ήταν κρίμα και να μην απαθανατιστούν!
Χι χι χι!

nahames, όπως στα λέει κι ο tertul, αν βολέψει και δείξεις και καλή δΓιαγωγή ως την Παρασκευή, θα έρτουμε. Ήταν στο μυαλό μας. Αλλά κι εσύ ρε Δάρνακα, παίξε και καμιά φορά σε κάναν Λευκο Πύργο! Όλο σ` άλλες πόλεις τρέχετε.

δείμο, το cdάκι θα σε πείσει με χίλια! Είναι δυνατό από κάθε άποψη κι έχει και κρυμμένη έκπληξη που, ειδικά για εμάς, είναι όλα τα λεφτά!!! Δε λέω τίποτ` άλλο. Να πας να το πάρεις.

ΜΜ, τι να πω;
Για μένα είναι τιμή που επισκεφτήκατε το μπλογκ μου και ακόμη μεγαλύτερη που μπήκατε στον κόπο ν` αφήσετε και σχόλιο.
Η δική μας κινητήρια δύναμη, ώστε να μπορούμε ν` αντέχουμε και να συνεχίζουμε με όλα όσα συμβαίνουν, είναι δουλειές σαν και τις δικές σας. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Αλλιώς, θα έπρεπε να τρελαθούμε. Γι` αυτό και το να το επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία είναι για μας ευχαρίστηση και ίσως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως ένα "ευχαριστώ".
Και, όπα, γιατί διαβάζω μία παρεξήγηση. Το σχόλιο για την κάλυψη του λογότυπου της Νομαρχίας που έκανε ο Νάσος ήταν όντως ειρωνικό για τη συγκεκριμένη ενέργεια του επόμενου συγκροτήματος να το καλύψει με εφημερίδες. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που το σχολίασε αρνητικά μόλις το είδε να συμβαίνει.Ακολούθησε μάλιστα και ολόκληρη συζήτηση.
Κι εδώ πρέπει να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο ποστ, αν και βγήκε στο δικό μου μπλογκ, είναι αποτέλεσμα "συμμαχίας". Το κείμενο είναι δικό μου, αλλά οι φωτογραφίες (πλην δυο), το υπέροχο slide show, το βιντεάκι, καθώς και η...επιμέλεια, είναι του μόδιστρου Nassou Avdarmani Tertul Afonso... και δεν συμμαζεύεται το πράγμα. Άστα να πάνε.
Γι` αυτό και τον ευχαριστώ πολύ!

Αμάν βρε tertul! Και στο χα πει πως θα παρεξηγηθούν οι ειρωνείες σου. Κι εγώ θα μπερδευόμουν αν δεν ήξερα.

Γεια σου Κωστή! Ωραίοι, ε;

ΥΓ: Πάντως, μ`αυτό το cd έχω αναπτύξει μία σχέση πάθους αχαλίνωτου! Εγώ το ψοφάω στο παίξιμο κι αυτό ψοφάει εμένα στο χτύπημα! Ωραία περνάμε!

Ανώνυμος είπε...

Καμία παρεξήγηση παιδιά... Απλά το σχολιάσαμε, ως τελείως ουδέτεροι παρατηρητές (ήμασταν και εμείς θεατές την συγκεκριμένη στιγμή) απλά και μόνο επειδή πολλοί άνθρωποι διαβάζουν κάθετα. Και βολεύονται με τις εντυπώσεις τους. Δυστυχώς. Ευχαριστούμε και πάλι για τα καλά σας λόγια και για την ευκαιρία αυτής της κουβέντας. Ελπίζουμε να τα λέμε και στο μέλλον.

Φιλικά
Μαύρη Μαγιονέζα

Υ.Γ. Μπά; Διψάνε στην Κένυα; Και γιατί δεν πίνουνε evian;!

Ανώνυμος είπε...

Καλέ πολύ το κουράσατε..εδώ στο λιβυκό πέλαος δεν καταλαβαίνουμε από παρεξηγήσεις..ήλιος ,θάλασσα,αεράκι..σαν εκείνο το βραδάκι που λικνιστίκαμε στους μαγιονέζικους ρυθμούς.Φένια, τα λες πολύ καλά..όσο για το φουστάκι..θα ήθελα να κάνω μια παραγγελία και γω στον μόδιστρο.Το θέλω εμπριμέ όμως!
Φιλιά και καλές διακοπές(αν δε προλάβω σας χαιρετήσω).

Ανώνυμος είπε...

Ντίνα ωραίες είναι οι "παρεξηγήσεις" καμιά φορά, μας φέρνουν πιο κοντά...
(Εδώ που τα λέμε σιγά την παρεξήγηση, ίσα ίσα μας έδωσε την ευκαιρία να τα πούμε καλύτερα!)

Για την παραγγελεία όμως που κάνεις θα πρέπει να σου πω ότι μετά από αυτήν την δημιουργία μου οι παραγγελίες για φούστες, φορέματα και φουστανάκια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πέφτουν σαν βροχή. Δυστυχώς όμως βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να απογοητεύσω την αξιότιμη πελατεία μου μΓιας και μετά από αυτήν την κορυφαία δημιουργία έχω κλείσει σαν (κάτι περίπου δηλαδή) μόδιστρος.
Ξέρεις, θέλω να αποσυρθώ ευρισκόμενος στην κορυφή...

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό Live.Δυστυχώς δεν ήξερα τα κομμάτια στην παραλία αλλιώς θα τα είχα σπάσει όλα.Και στην Ιτέα το Live κέρδισε εντυπώσεις.
Να είστε καλά παιδιά και στο μύλο πάλι εκεί μπροστά για πόγκο