Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

Επιστολή

Είπα να μην ασχοληθώ ξανά με το θέμα γιατί, ακούει κανείς;

Μετά όμως είπα, θα ξαναασχοληθώ κι ας μην ακούει κανείς.


Πριν ενάμιση μήνα περίπου είχε αναρτηθεί στο alfavita.gr μία επιστολή του κ. Άγγ. Αντωνέλλη, σχετικά με το πόσο αξιοκρατικές και διαφανείς είναι τελικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών στην πρόσθετη διδακτική στήριξη.

Βέβαια, ως δια μαγείας, η συγκεκριμένη επιστολή έχει πλέον εξαφανιστεί απ’ την ιστοσελίδα. Παρόλ’ αυτά, εγώ είχα προλάβει να την αποθηκεύσω. Κι επειδή θεωρώ ότι όσα είχανε γραφτεί εκεί είναι παραπάνω από εύστοχα και είναι η μόνη αλήθεια, παίρνω την πρωτοβουλία και την αναδημοσιεύω. Ελπίζω ο κ. Αντωνέλλης να μην έχει κάποια αντίρρηση σε αυτό.

ΠΑΤΡΑ 12/7/2009

Προς :alfavita.gr -Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ : Αξιοκρατικές και Διαφανείς οι Προσλήψεις των Εκπαιδευτικών στη ΠΔΣ;

Φίλοι, επισκέπτες της alfavita.gr,

Αυτές τις ημέρες ανακοινώνονται σταδιακά από τον ΑΣΕΠ τα αποτελέσματα των διαγωνισμών των διαφόρων κλάδων των Εκπαιδευτικών.

Έτσι πχ στον κλάδο των Φιλολόγων , διαγωνίσθηκαν 18.680 επέτυχαν 3271 από τους οποίους θα προσληφθούν μόνιμα οι 480 μέσα στα επόμενα 2 σχολικά χρόνια.

(Αυτοί αντιπροσωπεύουν θεωρητικά το 60% των προσλαμβανομένων το άλλο 40% είναι από πίνακα αναπληρωτών με βάση τη σειρά τους που προκύπτει από την προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτών -ωρομίσθιων - συμμετοχή στη Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια (ΠΔΣ) και κάποια μόρια από τυχόν επιτυχία(ες ) σε δύο τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ).

Είναι κατανοητό , για ευνομούμενη Πολιτεία και μάλιστα της ΕΕ., να διεξάγει διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, για αξιολογικές προσλήψεις Εκπαιδευτικών, να επιβαρύνεται οικονομικά για την διεξαγωγή τους, αλλά :

1) στις ετήσιες προσλήψεις για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη( ΠΔΣ ) στα Δημόσια Λύκεια να μη λαμβάνει υπόψη κανένα αξιοκρατικό - αντικειμενικό κριτήριο για την επιλογή των καταλληλότερων εκπαιδευτικών ,όπως:

α) πχ την (τις) επιτυχία(ες) σε διαγωνισμό(ους) ΑΣΕΠ ; ή

β) τη σειρά στον ισχύοντα Πίνακα Αναπληρωτών- Ωρομισθίων όπου μοριοδοτείται η προϋπηρεσία και οι επιτυχίες στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ ; ή και

γ) το βαθμό πτυχίου, ή τυχόν άλλα πρόσθετα προσόντα όπως πχ. μεταπτυχιακό τίτλο ;

Η ισχύουσα υπουργική απόφαση (4-9-08 για την Οργάνωση και Λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα Λύκεια ) του πρώην υπουργού ΥΠΕΠΘ, κ. Στυλιανίδη, για τις προσλήψεις στην ΠΔΣ, δεν ορίζει κανένα απολύτως κριτήριο στην επιλογή των εκπαιδευτικών για την ΠΔΣ,( εκτός από τους τρίτεκνους )

Έτσι επιτρέπει στον εκάστοτε Προϊστάμενο Εκπαίδευσης ή Γραφείου Εκπ/σης μετά από εισήγηση από τον σχεδιαστή της ΠΔΣ του κάθε Λυκείου ( τον οποίο ορίζει ο ίδιος ο Προϊστάμενος ), να επιλέγει, τελικά και αποτυχόντες ή και μη συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει τους εκατοντάδες επιτυχόντες σε ΑΣΕΠ χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τεκμηριώσει τις επιλογές του αλλά και να ανακοινώσει τον Πίνακα των προσλαμβανομένων. ( Λες και είναι ιδιωτική του υπόθεση μια τέτοια επιλογή......)

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί μοριοδοτείται η προϋπηρεσία στην ΠΔΣ, για μελλοντική μόνιμη πρόσληψη του εκπαιδευτικού, οπότε έτσι οι αποτυχόντες “ημέτεροι” σε ΑΣΕΠ, και επιλεγέντες με αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες, του χθες, στην ΠΔΣ, λόγω της μοριοδότησης τους, κατορθώνουν τελικά και να προηγούνται, στον Πίνακα πρόσληψης Αναπληρωτών -Ωρομισθίων, των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ !!!

(Δηλαδή τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω...!!!)

Αφού :

2)Παράλληλα συμβαίνει και τούτο το πρωτόγνωρο:

Τα μόρια από την (τις) επιτυχία (ες) στον ΑΣΕΠ , μετά από δύο χρόνια από το χρόνο της επιτυχίας, μειώνονται στο μισό ενώ μετά από άλλα δύο εκμηδενίζονται, σε αντίθεση με τα μόρια από την προϋπηρεσία στην ΠΔΣ που διατηρούνται “εσσαεί”, οπότε τελικά γίνεται και η πλήρης ανατροπή , τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω......!!!!

Είναι ή όχι αυτή η πρακτική Κλοπή ; Κλοπή μάλιστα μιας επιτυχίας η οποία είναι καρπός επίπονης και πολυετούς πνευματικής - επιστημονικής προσπάθειας;

Ποιοί πολιτικοί και ιδιαίτερα ποιος κ. Υπουργός ή υφυπουργός του ΥΠΕΠΘ μπορεί να αντικρύσει κατάματα σήμερα αυτούς τους χιλιάδες πλέον Επιτυχόντας σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, όταν Αναξιοκρατικά και με Αδιαφάνεια τους αγνοεί , τους αποκλείει, και δεν τους προσλαμβάνει ούτε στην ΠΔΣ, ενώ επιτρέπει παράλληλα να προσλαμβάνονται από τα κομματικά παράθυρα αποτυχόντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ ή ακόμη και άλλοι νεότεροι χωρίς καμία συμμετοχή ή επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.;..

Αυτή τελικά είναι η Ελλάς του Αύριο ; ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αξιοκρατίας και της Διαφάνειας ;;;.

Έτσι οι πολιτικοί και τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας θα συνεχίζουν να πολιτεύονται ;

Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται οι ασκούντες την εξουσία ότι τελικά είναι μονόδρομος για την κοινωνία, και τους ίδιους, η Xρηστή Aξιοκρατική Διοίκηση;.

Γι΄ αυτό, και η δημοσιότητα λειτουργεί καταλυτικά και προς τους ασκούντας την εξουσία αλλά και αφυπνιστικά για την κοινωνία.

Για όλα αυτά, ο αξιότ. Υπουργός ΥΠΕΠΘ, κ.Άρης Σπηλιωτόπουλος, επιβάλλεται να διορθώσει τα ημαρτημένα του προκατόχου του με το να δεχθεί:

1) Άμεση αλλαγή της ισχύουσας εγκυκλίου για της προσλήψεις στην ΠΔΣ, θεσμοθετώντας αξιολογικά και αντικειμενικά κριτήρια που να δεσμεύουν υποχρεωτικά τους Προϊσταμένους Β/θμιας Εκπ/σης,όπως πχ ενδεικτικά τα κάτωθι:

1)Επιτυχία(ες) σε ΑΣΕΠ,

2)Σειρά στον πίνακα Ωρομισθίων-Αναπληρωτών

3)Βαθμός πτυχίου,κλπ

2) Οι ΤΡΙΣ και ΤΕΤΡΑΚΙΣ επιτυχόντες σε ΑΣΕΠ επιβάλλεται τουλάχιστον να αντιμετωπίζονται όπως οι Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι.

3) Τα μόρια επιτυχίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ να ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

( Στους επιτυχόντες που “έφτυσαν αίμα” με μακρά και επίπονη κάθε φορά προετοιμασία για κάθε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τολμούν και, τους διαγράφουν μετά από 2 χρόνια τα μισά μόρια επιτυχίας των διαγωνισμών ΑΣΕΠ και μετά από 4 τα υπόλοιπα μισά ;;; ενώ όσων αναξιοκρατικά προσλαμβάνονταν μέχρι χθες στη ΠΔΣ, διατηρούνται και λαμβάνονται υπόψη και για μόνιμο διορισμό ;;;)

Με ιδιαίτερη Εκτίμηση

Άγγ. Αντωνέλλης “

Ειδικά αυτό που γίνεται με τον ΑΣΕΠ είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Δηλαδή, με ποια λογική παραγράφεται τελικά κάθε προηγούμενος ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΑΣΕΠ; Εκείνος δεν έγινε με τον κόπο του υποψηφίου; Κανονικά, θα έπρεπε όχι μόνο να προστίθεται μοριακά κάθε ΑΣΕΠ στον οποίο ο υποψήφιος έχει πετύχει, αλλά και να πριμοδοτείται και με κάτι επιπλέον! Θέλει γερά κότσια για να δίνεις και να ξαναδίνεις, ενώ έχεις ήδη πετύχει!

Διαφορετικά, έτσι όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, οι ίδιοι αυτοί που θεσμοθετήσανε αυτή την απαράδεκτη, ψυχοβγαλτική και τελικά, άκρως αναξιοκρατική διαδικασία, ουσιαστικά την ακυρώνουν. Τι πιο προφανές απ’ αυτό; Απορώ!

Συμφωνώ λοιπόν και προσυπογράφω την παραπάνω επιστολή και μάλλον θα έπρεπε τέτοιες επιστολές να στείλουμε σε κάθε αρμόδιο, κυβερνητικό και αντιπολιτευόμενο.

Σ’ αυτή τη χώρα το παράλογο έχει γίνει νόμος.

9 σχόλια:

mystery falls down είπε...

Η διαφάνεια και οι αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα (με εξαίρεση όταν απαιτούνται γραπτές εξετάσεις υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ) είναι άγνωστες έννοιες στην Ελλάδα. Για την κατάσταση δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί (αν και αυτοί μπορούν να λάβουν δραστικά μέτρα, παρ' όλο το κόστος που συνεπάγεται), αλλά και οι πολίτες που σπεύδουν να φιλήσουν εκεί που κατουράνε για να διοριστούν σε μία θέση χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα (ή έστω λιγότερα από άλλους). Με αυτόν τον τρόπο οι γνώσεις απαξιώνονται. Αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να επιδεικνύεις συνέπεια, αφοσίωση και ευσυνειδησία προκειμένου να ολοκληρώσεις μία πανεπιστημιακή σχολή, να συνεχίζεις με την ίδια διάθεση και επιμονή για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, όταν γνωρίζεις ότι θα βρεθεί ένας υποψήφιος (λιγότερο ικανός) ο οποίος θα ξεκλειδώσει την πόρτα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας με αντικλείδι.
Και με δεδομένο ότι σύντομα θα αναγνωριστούν αντίστοιχα δικαιώματα σε κολέγια αμφιβόλου ποιότητας (το μόνο κριτήριο για την εισαγωγή κάποιου σε αυτά είναι το πορτοφόλι) τότε το ρουσφέτι θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.

Leigh-Cheri είπε...

Άστα να πάνε! Βιώνουμε ένα υπέροχο παρόν και βλέπουμε μπροστά μας ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον!
Εγώ πάντως, πολύ θα το 'θελα, μια μέρα να εφαρμόζαμε αξιοκρατία κι ας με πηγαίναν (ή ας μη με πηγαίναν) όπου άξιζα. Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι θα το 'θέλαν...

dimi είπε...

Όλο το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο και δομημένο ώστε να εξαντλεί ψυχοσωματικά τον κάθε "υποψήφιο" διοριζόμενο. Έχω περάσει από τη διαδικασία του ασέπ μόνο μία φορά αλλά από αυτά που είδα απογοητεύτηκα ακόμα κι από κει. Εννοώ ότι έχω (και δυστυχώς όχι μόνο εγώ) σοβαρότατες ενδείξεις ότι ακόμα κι αυτός ο θεσμός μόνο αδιάβλητος δεν είναι. Είδα το όνομά μου μέρα με τη μέρα να "κατεβαίνει" στους πίνακες (αναπληρωτών-ωρομισθίων κλπ)αντί να ανεβαίνει ενώ ετοιμάζομαι να διανύσω τον τέταρτο χρόνο ωρομισλικίου και δε μπορώ να κάνω τίποτα γι αυτό γιατί δε μπορώ να είμαι μπροστά από μια οθόνη συνέχεια και να βγάζω τα μάτια μου για να εντοπίσω τις "σφήνες" που μπήκαν στη θέση μου με τις ευλογίες του υπουργείου. Έχω κάνει 2 φορές ένσταση στο υπουργείο κατά συναδέλφων που αποδεδειγμένα "έκλεψαν" θέσεις άλλων συναδέλφων χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο μπορεί κανείς να φανταστεί και όχι μόνο δεν δικαιώθηκα αλλά δεν πήρα καν απάντηση από το υπουργείο Παιδείας ως όφειλε συνταγματικά να κάνει. Δε θα μιλήσω για τη φετινή διεξαγωγή του Ασεπ του κλάδου στον οποίο ανήκω γιατί πρώτον θα κουράσω και δεύτερον άκουσα και ακόμη χειρότερα...έκτροπα που έγιναν σε άλλους κλάδους. Σ' αυτήν την περίπτωση πάντως η κατάσταση σήκωνε καταγγελία, την οποία κάποιοι συνάδελφοι τόλμησαν. Η απάντηση του Ασεπ ήταν τουλάχιστον γελοία. Σκέφτομαι λοιπόν σοβαρά να μη ξαναδώσω, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αυτό βεβαίως σημαίνει περίπου 10 συνολικά χρόνια ωρομίσθιας (ημι-)εργασίας για να διοριστώ χωρίς εξετάσεις...
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε πολλά από αυτά που ανέφερα ενδεικτικά, και θα έχουν πολλά περισσότερα να πουν κατακλυζόμενοι από αισθήματα αγανάκτησης, θυμού και απογοήτευσης. Επίσης γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί σε ακόμα χειρότερη μοίρα από μένα. Αυτό που θέλω να πω βεβαίως δεν είναι να τα παρατήσουμε, να μην αντιστεκόμαστε, να μη διαμαρτυρόμαστε ή να μη κάνουμε σωστά τη δουλειά μας λόγω της κατάστασης. Θέλω να πω απλώς ότι όλοι αυτοί (όποιοι είναι υπεύθυνοι ή απλώς συνεργοί σ' αυτό το έγκλημα) προσπαθούν και "ποντάρουν" ακριβώς σ' αυτό το σημείο: στο να κουράσουν τον ανίδεο (ή μη) αδιόριστο και να περάσουν τα(τους) δικά (δικούς) τους, φτάνοντάς μας στο σημείο να τα θεωρούμε όλα αυτά δεδομένα ή (χειρότερα!) "αναγκαία κακά". Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε και αν αυτά που ενδεχομένως θα πετύχουμε αντισταθμίζουν το κόστος που θα πληρώνουμε μέχρι τότε... Σε καμμία περίπτωση δεν προτείνω να καταφύγουμε σε ρουσφέτια και να μπούμε επιτέλους στο δημόσιο όπως τόσοι και τόσοι. Συμφωνώ επίσης με τον mystery falls down ότι φταίνε και πολιτικοί και πολίτες, αλλά τι κάνεις όταν βλέπεις κάθε χρόνο άλλους να ανεβαίνουν κι άλλους να κατεβαίνουν με τον πιο αισχρό τρόπο? Τι κάνεις όταν βλέπεις ότι ούτε η προσπάθειά σου, ούτε η διαμαρτυρία σου, ούτε καν η ψήφος σου δεν είναι ικανή να πλησιάσει την περιβόητη πια αξιοκρατία?
Και κάτι άλλο: τι κάνεις όταν πια έχεις διοριστεί μετά κόπων και βασάνων αλλά ξέρεις ότι για τους επόμενους το αίσχος συνεχίζεται?

Ανώνυμος είπε...

"Και κάτι άλλο: τι κάνεις όταν πια έχεις διοριστεί μετά κόπων και βασάνων αλλά ξέρεις ότι για τους επόμενους το αίσχος συνεχίζεται?"

Σε πονάει ακόμα γιατί ξέρεις πώς είναι... 3 φορές έδωσα και τελικά διορίστηκα κυρίως λόγω προϋπηρεσίας.

nosy

Leigh-Cheri είπε...

dimi, σου 'χω και καινούργιο. Γιατί σ' αυτή τη χώρα η κατρακύλα δεν έχει τέλος (κι η αηδία, επίσης!).
ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ (γιατί άραγε τώρα;), νέα εγκύκλιος που υπογράφτηκε από τον αρ(-χ-)μόδιο υπουργό, προτάσσει όσους έχουν παρακολουθήσει τα ετήσια, ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΕ 3.500ΕΥΡΩ σεμινάρια ειδικής αγωγής του ΠΑΜΑΚ, μπροστά από όσους έχουν την συγκεκριμένη ειδικότητα με Πανεπιστημιακό πτυχίο και είναι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν οι σεμιναριούχοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝ ΑΣΕΠ ή ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Σ' ΑΥΤΟΝ!!!
Πώς σου φαίνεται;
Τελικά ο ΑΣΕΠ τι ρόλο παίζει εκτός από το να μας εμπαίζει, να μας ξεφτυλίζει, να μας απαξιώνει και να μας αφήνει πάλι στο μηδέν;

nosy, τουλάχιστον εσείς είχατε την ευκαιρία να έχετε προϋπηρεσία. Εμείς ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε. Καμιά ελπίδα δηλαδή...

dimi είπε...

όλο λες "δεν έχει άλλο, πιάσανε πραγματικά πάτο αυτή τη φορά" αλλά οι άτιμοι, δεν παύουν να σε εκπλήσσουν με τη χυδαιότητα με την οποία σκέφτονται και πράττουν... Το λέω μόνο με λύπη και πίκρα, και χωρίς καμμία δόση χιούμορ πια. Κατάφεραν να το κάμψουν και αυτό.

island είπε...

"σχετικά με το πόσο αξιοκρατικές και διαφανείς είναι τελικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών στην πρόσθετη διδακτική στήριξη."


Η απάντησή μου: χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα


Αξιοκρατία στο Ελλάντα θα βρεις μόνο στους βόθρους.

Τί κάνεις ψυχή;

Leigh-Cheri είπε...

Γεια σου island!
Τι να κάνω; Να, εδώ. Διεκδικώ σιγά σιγά τον τίτλο του μηδενιστή, με σοβαρές αξιώσεις ομολογώ, κι ελπίζω να τον αποκτήσω;-)

haxou aka joy! είπε...

Παιδιά, τι άλλο να πω; Τα είπατε όλα...
Θέλω μόνο να δηλώσω ότι - αφού έδωσα ΑΣΕΠ και διορίστηκα - το θέμα αυτό εξακολουθεί να με πονάει, σαν ψυχικό τραύμα που δεν ξεχνιέται.
Κι έχω επιλέξει να μην έχω πια ΚΑΜΙΑ ενημέρωση σχετικά με το διαγωνισμό και φυσικά ΑΡΝΟΥΜΑΙ κάθε φορά να ΕΠΙΤΗΡΩ συναδελφους που δίνουν εξετάσεις.
Όσο για την πρόσθετη στήριξη - κι από κει πέρασα- δεν κάνω, για να δίνω ευκαιρίες σε αδιόριστους να παίρνουν έστω και λίγη προϋπηρεσία, αν και ξέρω πόσο μέσο και ρουσφέτι πέφτει στις ενισχυτικές στα σχολεία...