Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Οδοί

Μου έκανε εντύπωση! Πολύ καλή εντύπωση, δηλαδή.

Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, οι πινακίδες όπου αναγράφεται η οδός, έχουν ακόμη ως υποσημείωση μια σύντομη πληροφορία για το ποιος είν` αυτός που έδωσε το όνομά του στον συγκεκριμένο δρόμο. Ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα, καλλιτέχνες, ευεργέτες…

πχ: ΑΓΑΘΩΝΟΣ: Τραγικός Ποιητής της αρχαιότητας.

Κι αμέσως παύει να είναι απλά ένα σημείο προσανατολισμού και αποκτά ένα ενδιαφέρον παραπάνω. Ο χάρτης της περιοχής μετατρέπεται ταυτόχρονα, κατά κάποιον τρόπο, σε μια «συνοπτική εγκυκλοπαίδεια».

Δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού κάτι παρόμοιο. Εγώ προσωπικά, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ούτε στο κέντρο της πόλης, ούτε και ανατολικά αυτής. Για να μην πω ότι πολλές φορές δεν υπάρχει καν αναγραφόμενη οδός! Ειδικά όταν πρόκειται για δρόμο με καινούργια κτίρια το θεωρούνε, φαίνεται, «αντιαισθητικό» και βέβαια, περιττό να γράψουν πάνω την οδό!

Τι να πω;

Τέλος πάντων. Εγώ ενθουσιάστηκα! Πήγαινα από δρόμο σε δρόμο μόνο και μόνο για να διαβάσω την επόμενη πινακίδα. Μπράβο σ` όποιον το σκέφτηκε και το πραγματοποίησε! Είναι μια πρωτοβουλία πολύ ωραία και χρήσιμη. Είναι επιπλέον, μια απόδειξη ότι οι κινήσεις που κάνουν τη Ζωή μας πολιτισμένη, είναι πολλές φορές, τόσο μα τόσο απλές!

Μακάρι ν` αποτελέσει παράδειγμα και γι` άλλες περιοχές!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματι πολυ ωραια ιδεα. Μακαρι να την υιοθετουσαν κι αλλες περιοχες.

mystery falls down είπε...

Με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας κυκλοφορείς(ρητορική ερώτηση); Στις τέσσερις τελευταίες προτάσεις σου συνοψίζεις ακριβώς αυτό που ένιωσα και εγώ (πριν ακόμα διαβάσω το κείμενο)

Zaphod είπε...

Το έχω ξαναδεί, νομίζω στον Βόλο αν και μερικές ήταν αστείες...πχ Αντρέας Παπαντρέου, πρώην πρωθυπουργός....σώώώπα... :-)

Πάντως είναι όντως καλή ιδέα και βελτιώνει και λίγο το ξενέρωτο design της ταμπέλας!
love&kisses
zaphod

meez είπε...

Την ίδια ακριβώς εντύπωση μου είχε κάνει πριν απο δεκαετία τουλάχιστον το φαινόμενο στο Ηράκλειο και στη Λευκωσία .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ξέρω. Εκεί δίπλα είμαι κι εγώ και πράγματι είναι μια έξυπνη ιδέα για να μη ξεχαστούν τα ιστορικά ονόματα. Τουλάχιστον ο Δημητρίου δεν απέκτησε το επώνυμο Καραολής, φαίνεται σε εκεί πινακίδα ότι πρόκειται για δύο άτομα, για δύο αγωνιστές της Κϋπρου. ο Δημητρίου και ο Καραολής.

AMF είπε...

Kαι μενα με ειχε καταεντυποσιασει το γεγονος.Να ξερουμε και για ποιον η τι ονομαστηκε ετσι η οδος.Παντως αν καποιος ξερει τι ηταν ο Ιωακειμ Σγουρος ας μου πει γιατι δεν βρηκα (ειναι η οδος μου!)

Ανώνυμος είπε...

"Μεγάλες μορφές Ιεραρχών με ανεκτίμητη εκκλησιαστική και εθνική προσφορά της Μητροπόλεως Ξάνθης κατά την τελευταία εκατονταετία της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκαν οι:
....
Ιωακείμ Σγουρός (1891 - 1910) ο όποίος έκαμε περίφημους αγώνες κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων.
...."

Τώρα ξέρεις που μένεις igopogo!

Erwtas Stomaxhs είπε...

και στην Κομοτηνή που σπούδασα υπάρχει αυτό το σύστημα, ωστόσο μερικές περιγραφές είναι αστείες και δεν τιμούν το τιμώμενο πρόσωπο, χρειάζεται προσοχή

Ανώνυμος είπε...

Και εδώ στα Γιάννενα υπάρχει αυτό το σκηνικό με τις ταμπέλες. Αν βρω χρόνο θα βγάλω καμία φωτό και θα στείλω.

Γιωργος Μανουσακης είπε...

λίγο καθυστερημένο το σχόλιο, αλλά δεν πειράζει:

πινακίδες στο Ηράκλειο:

οδός Δαιδάλου
πατέρας του Ίκαρου

οδός Ικάρου
υιός του Δαίδαλου

:-)