Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2009

Αντί για μνημόσυνο

17/11/1973 → 17/11/2009


“…Η πόλη που έχεις εσύ δεν είναι αυτή που έχουν οι άλλοι.

Η δικιά σου πόλη, η πόλη του καθενός, έχει τις κολόνες του φωτισμού στο λάθος σημείο και είναι γεμάτη σκιές εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν…

…Ίσως η προσωπική πόλη του καθενός να έχει ομοιότητες με τις άλλες. Η αθλιότητα, η ανεργία, η αδιαντροπιά της εξουσίας που ψεύδεται ηλεκτρονικά, η τιμή της βενζίνης, το μαύρο σύννεφο που ταξιδεύει από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά, η κακοκεφιά των γειτόνων του πέμπτου, η στάνταρ γεύση των χάμπουργκερ στα φαστφουντάδικα, η ακαριαία αντίδραση της καθαρίστριας όταν μια λάμπα κινείται απρόβλεπτα και αναγγέλλει το σεισμό.

Όλα αυτά όμως είναι διακόσμηση.

Ζούμε σε διαφορετικές πόλεις, που είναι κατασκευασμένες με υλικά τις καταχρήσεις εξουσίας και το φόβο, τη διαφθορά και τη διαρκή απειλή της ζούγκλας που, κρυμμένη στα πρόσωπα του συστήματος, ξεπροβάλλει κάθε τόσο για να μας υπενθυμίζει ότι είμαστε εύθραυστοι, ότι είμαστε μόνοι, ότι μια μέρα θα γίνουμε λίπασμα για τα ραδίκια.

Ή ότι μια μέρα όλα πρέπει να παιχτούν κορόνα-γράμματα, στυλ ουέστερν, ή να κριθούν σε μια μονομαχία στην κεντρική λεωφόρο: ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ…”


Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Paco Ignacio Taibo II, “Στην Ίδια Πόλη Υπό Βροχή”.

Εγώ αυτά θα ήθελα να πω με αφορμή την ημέρα του Πολυτεχνείου, δια στόματος του συγγραφέα. Γιατί για μένα, το Πολυτεχνείο δεν είναι μνημόσυνο, αλλά κάλεσμα για Δημοκρατία κι Ελευθερία. Και γιατί στο παραπάνω απόσπασμα αναγνωρίζω τον φασισμό που ζούμε κι εμείς (και που τον ονομάζουνε Δημοκρατία).

Κι ίσως τελικά η λύση να μπορεί να δοθεί όντως μόνο “σε μια μονομαχία στην κεντρική λεωφόρο: ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ”!

Όπως τότε, άλλωστε.

4 σχόλια:

Λου είπε...

Φενια, εμενα με περιμενες?
Εδω ειμαι κι εγω, θα παω και στην πορεια αυριο, εδω ειμαι κραταω ακομη γερα, αντιστεκομαι σε ολους και σε ολα.....
Εδω Πολυτεχνειο, εδω Μαης 68, εδω Ανοιξη της Πραγας, εδω Παρισινη Κουμουνα, εδω ολα, εν ετει 2009, που οι ανθρωποι δουλευουμε 8 Χ 3 Χ 24 = 576 ωρες τον μηνα, δηλαδη 31 ημερες τον μηνα, για να ξεχρεωσουμε το δανειο............

Εδω Πολυτεχνειο, γιατι εγινε η ζωη δανειο!!!!

Κατα τ αλλα, ελπιζω να σαι καλα.....

Πολλα φιλια!!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ζούμε σε πόλεις όπου ο κοινωνικός κανιβαλισμός αποτελέι τον κανόνα...

Ανώνυμος είπε...

Φένια, με άγγιξε τόσο πολύ η ανάρτησή σου, η προσέγγισή σου, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, που έβαλα λινκ για το ποστ σου στο στάτους του προφίλ μου στο σπέης, θέλοντας να το μοιραστώ και με τους εκεί "φίλους". Αν διαφωνείς με αυτή την κίνησή μου, πες το μου, να το διορθώσω. Το σωστότερο ήταν να ρωτήσω πριν το κάνω.(Δεν είχα ξανακούσει τον Paco Ignacio Taibo II.)
Σοφία

Leigh-Cheri είπε...

Λου μου!!!
Ή...δεν έχουμε καν δουλειά...
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΑ!
Και χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθες:-)
Και εννοείται ότι κρατάμε ακόμη γερά, ότι αντιστεκόμαστε σε όλους και σε όλα κι ότι για άλλη μια φορά κατεβήκαμε στις πορείες.
Φιλιά και από μένα!

δείμο, ζούγκλα κανονική! Το βιώνουμε καθημερινά πια.

Σοφάκι, είναι τιμή μου που βάζεις λινκάκι για το ποστ μου στον χώρο σου. Όσο για το βιβλίο, σου το προτείνω ανεπιφύλακτα!