Σάββατο, Οκτωβρίου 31, 2009

Βέλγιο Ώρα Μηδέν!


!!!!!!
Έχω μείνει άφωνη! Απλά, αναδημοσιεύω:

"Πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα από τη δυστυχία των άλλων; Διοργανώνεις ένα μείγμα καλλιστείων και παιχνιδιού «ριάλιτι» μεταξύ αστέγων και λες ότι θέλεις με τον τρόπο αυτό να... προσελκύσεις την προσοχή στην τύχη αυτών των ανθρώπων.
Η 58χρονη Τερέζ Φαν Μπελ κέρδισε στο Βέλγιο τον τίτλο της... Μις Άστεγη. Μαζί με τον τίτλο, κέρδισε έναν χρόνο δωρεάν διαμονής σ΄ ένα σπίτι. Η Τερέζ, η οποία ζει στον δρόμο στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, και εννέα άλλες άστεγες γυναίκες πήραν μέρος στην εκπομπή, στη διάρκεια της οποίας υποτίθεται ότι θα εκπαιδεύονταν με στόχο να μπορέσουν να βρουν μια σταθερή δουλειά. Μία από τους διοργανωτές, η Αλίν Ντιπορτάιγ, πρώην Μις Βέλγιο (κανονική αυτή), εξήγησε ότι αυτός ο διαγωνισμός για τη Μις Άστεγη «δεν ήταν διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά είχε στόχο να δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στον δρόμο μπορούν να ξεφύγουν απ΄ αυτή την τύχη τους».

Κυρίως όμως, η εκπομπή έπρεπε να έχει θεαματικότητα. Έτσι το «κάστινγκ» των άστεγων γυναικών ήταν μελετημένο και αυστηρό. Υπήρχε μια φωνακλού, μια άλλη πονηρούλα και εξαιρετική στους λογαριασμούς, μια άλλη που δεν σταματούσε τις πλάκες, μια που ήταν πολύ πλούσια στο παρελθόν όμως γνώρισε τη δυστυχία. Τις έβαζαν να λένε στους κριτές πράγματα όπως «αυτή είναι η ωραιότερη ημέρα της ζωής μου» ή «έχω ζήσει στον δρόμο και έχω το δικαίωμα να βάλω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου», «αν αποκτήσω αυτό το σπίτι θα μπορώ να ξαναδώ το παιδί μου», «τώρα ανεβαίνω την πλαγιά». Οι γυναίκες εκπαιδεύτηκαν, πριν από τα «καλλιστεία», να περπατούν ίσια, με ψηλά το κεφάλι, κάτι που είχαν ξεχάσει τον καιρό που έζησαν στον δρόμο. Και κάθε εβδομάδα, δύο απ΄ αυτές ήταν «προτεινόμενες» και η μία καταψηφιζόταν από τους κριτές και τους τηλεθεατές. Οι άλλες την έβλεπαν να φεύγει, τη γέμιζαν φιλιά λέγοντάς της ότι είναι άδικο, ότι λυπούνται, τρέμοντας μήπως ακολουθήσουν οι ίδιες. Παιχνιδάκι, είπαν οι διοργανωτές, σε σύγκριση με όσα οι γυναίκες αυτές είχαν ζήσει στην πραγματική τους ζωή... Όμως ο εξευτελισμός δεν είναι παιχνίδι. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ενώσεις αρωγής προς τους αστέγους κατήγγειλαν τα «καλλιστεία» αυτά χαρακτηρίζοντάς τα από «άτοπα» μέχρι «απολύτως οικτρά», χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Είμαι εξοργισμένη. Οι γυναίκες αυτές μετατράπηκαν σε μαριονέτες παρωδώντας την ίδια τη ζωή τους», δήλωσε η ακτιβίστρια Ζακλίν Ωμπενά. «Αυτή που θα κερδίσει θα έχει μια κατοικία για έναν χρόνο, και ύστερα;» ρώτησε ένας κοινωνικός λειτουργός. Άλλοι συνέκριναν τον διαγωνισμό μ΄ ένα κακόγουστο «Star Αcademy». Όμως στο «Star Αcademy» οι «προτεινόμενοι» φεύγουν από το στούντιο και επιστρέφουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, στο σπίτι τους. Στην... «Ακαδημία των Αστέγων», οι άστεγες επέστρεφαν κι αυτές στο σπίτι τους, στον δρόμο."
(πηγή: Τα ΝΕΑ on Line, Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009)

Στο υπέροχο Βέλγιο. Στο κέντρο των αποφάσεων όλων των θεμάτων των σύγχρονων εξελιγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Περήφανη κι εγώ που είμαι εκσυγχρονισμένη Ευρωπαία!

!!! Δηλαδή…όχι απλά ο πάτος έχει απόπατο. Αλλά κι ο απόπατος έχει άλλον απόπατο κι αναρωτιέμαι πού τελειώνουν οι απόπατοι τελικά!

17 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ρε συ, πρώτη φορά το ακούω αυτό. Είναι σίγουρο; Ακούγεται υπερβολικά αισχρό... Και τόσο κανιβαλιστικό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δώσε λίγο ένα link της είδησης

Leigh-Cheri είπε...

Φυσικά και είναι σίγουρο. Link έχω δώσει ήδη με πορτοκαλί στο ποστ:-)
Αισχρό δεν λες τίποτα!!!
Αυτή είναι η κοινωνία μας όμως...
Και δεν το λέω συγκαταβατικά, το λέω οργισμένα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό κι αν δεν είναι εξευτελισμός την ανθρώπινης ιδιότητας. Δεν το πιστεύω ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγριεύτηκα! Ό,τι πιο χυδαίο διάβασα τελευταία.
Δυτικός -νομικός- πολιτισμός σού λέει μετά...

Σοφία

alexandros είπε...

αν δεν μιλάμε για "άστεγες " αλλά για " γυναίκες " το ίδιο δεν πρέπει να λέμε το θέμα; νομίζω είναι η διαδικασία,όχι σε ποιες απευθύνεται το κατακριτέο.

Leigh-Cheri είπε...

Σοφία, φοβάμαι ότι κάπου στο μέλλον, η ιστορία θα καταγράψει την περίοδο που ζούμε με τα ίδια μελανά χρώματα που "ζωγραφίζουμε" εμείς όταν αναφερόμαστε στο Μεσαίωνα.
Ή μάλλον το ελπίζω. Γιατί αυτό θα σημαίνει ίσως ότι θα 'χουμε προοδεύσει τότε κάπως...

Leigh-Cheri είπε...

Αλέξανδρε, νομίζω ότι κάπου το έχασες το νόημα. Εδώ μιλάμε για μια κοινωνία η οποία από τη μια ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ τα φαινόμενα αυτά –άνεργους, άστεγους κλπ- που από μόνα τους προσβάλλον την ανθρώπινη ύπαρξη, και σα να μην της φτάνει αυτό, η ίδια αυτή κοινωνία, οδηγεί σε μεγαλύτερο εξευτελισμό των ανθρώπων αυτών, μεταμορφώνοντάς τους σε σόου, με αντάλλαγμα να «παραχωρήσει» ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ απ’ αυτούς και ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ χρόνο ένα σπίτι! Και όλο αυτό για να ανεβάσουν νούμερα στην τηλεθέαση. Και να προβάλλονται και ως φιλάνθρωποι! (Να μην ρωτήσω πού έχει πάει η ντροπή, βέβαια!)
Ελπίζω να βλέπεις ότι υπάρχουνε σαφέστατες διαφορές στην σύγκριση που κάνεις.

Εμένα μου θυμίζει (και φρικάρω!) κάτι εποχές που παίρνανε άτομα με ειδικές ανάγκες και τα κάνανε θέαμα στο τσίρκο ή σε πλατείες!
Ειλικρινά, πίστευα ότι αυτές τις εποχές τις είχαμε ξεπεράσει. Αλλά όπως φαίνεται, μόνο ο τρόπος της ξεφτίλας άλλαξε. «Εκσυγχρονίστηκε» κι αυτός…Μαζί και ο κόσμος που ούτε καν εκπλήσσεται πια…
Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

κάπου χαθήκαμε στην μετάφραση. :)

Ανώνυμος είπε...

Σκατά στα μούτρα τους!

nosy

island είπε...

Εξετάστε αγαπητή τί γίνεται αυτήν την στιγμή στην αμερική. Υπάρχει από την μία ο Ομπάμα που θέλει να κάνει το ταμείο Το εκεί ΙΚΑ πιο ελκυστικό στον κόσμο και από την άλλη οι ασφαλιστικές και φαρμακευτικές οι οποίες διακυρήσουν πως το να δίνουν φάρμακα στους γέρους είναι ζημιογώνο!!! Δηλαδή αφού θα πεθάνουν που θα πεθάνουν γιατί να χρεώνουν κι άλλο τα ταμεία. Αυτό το παιχνίδι που αναφέρεις μπροστά σε αυτό που γίνεται στην Αμερική είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Άμα βρω χρόνο θα σου στείλω και τις δηλώσεις με λινκ!

Φιλιάαααα :)

Leigh-Cheri είπε...

nosy μου, άσε! Ούτε αυτό δεν πρόκειται να τους πτοήσει!

island, έλεος!
Δεν ξέρω πόσο μπορώ ακόμα να αντέξω! Βλέπεις εγώ, η ηλίθια, εξακολουθώ να σοκάρομαι!

Ανταποδίδω τα φιλιά διπλά:-)

dimi είπε...

έχω κι εγώ σοκαριστεί...Πόσο ξεφτίλες είμαστε ώστε τέτοια "θεάματα" να προτείνονται και να προβάλλονται για χάρη της θεαματικότητας? Κι ο κόσμος που κάθεται και τα παρακολουθεί πόσο αναίσθητος έχει γίνει? Και τα δύο νομίζω ότι είναι εξίσου εγκληματικά. Και μετά απ' αυτό τι θ' ακολουθήσει? Κανιβαλισμός σε ζωντανή μετάδοση?
Κι εγώ σαν κι εσένα, μερικές φορές θέλω να κλείνω μάτια και αυτιά και να μην ξέρω άλλα. Δεν ξέρω αν μερικά πράγματα αντέχονται πια...

Erwtas Stomaxhs είπε...

-Μπαμπά, που είναι ο ζωολογικός κήπος;
-Άνοιξε τα μάτια σου μωρό μου, είναι ολόγυρά μας...

Leigh-Cheri είπε...

dimi, μάλλον πρόκειται για φαύλο κύκλο. Τα ΜΜΕ, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές, διαμορφώνουν συνειδήσεις(τι είναι αυτό;)-πρόβατα κι αυτά με τη σειρά τους επιβεβαιώνουν τις κινήσεις των ΜΜΕ και τους ωθούν σε ακόμη πιο χυδαία διαβήματα-"θεάματα". Όταν δε, φτάνουμε να κάνουμε παιχνίδια και θεάματα τα κοινωνικά προβλήματα-εγκλήματα, σκέψου πόσο άνετα και βολικά μπορούν να αποπροσανατολιστούν οι μάζες, να αφομοιώσουνε τα ίδια τα προβλήματά τους ως θεάματα και παιχνίδια, να καταπνίξουν κάθε οργή για αντίδραση και να χειραγωγηθούνε όπως ακριβώς θέλει το σύστημα.
Ως Άνθρωπος φυσιολογικός και ελεύθερος (μέσα σου) Πολίτης, είναι αδύνατον να κλείσεις μάτια και αυτιά! Εγώ γίνομαι έξαλλη!

erwtostomaxh, μακάρι να είχαμε να κάνουμε με ζωάκια. Τουλάχιστον αυτά έχουν μοναδικό τους κίνητρο το ένστικτο για επιβίωση!

γ.κ. είπε...

αυτοί που το βλέπουν;;;;;
οι Συνένοχοι....ευχαριστιούνται ή καθησυχάζονται;;

καλό Μεσημέρι

Leigh-Cheri είπε...

Ψουξ, πολύ φοβάμαι ότι λίγο κι απ' τα δύο...
Κι όσο το σκέφτομαι, με τρομάζει όλο και περισσότερο αυτό.